Miten hedelmällistä voikaan olla keskustella (?) nuoren murrosikäisen kanssa elämän perusasioista tai nuorison nykyajan murheista... Nopeasti sitä huomaa (tai saa tietää) tulleensa vanhaksi - jos ei muuten, niin elämän katsomukseltaan ;)

Nykypäivän muotia on saada kaikki NYT ja HETI. Työtä tulosten tai saavutusten eteen ei jakseta/haluta tehdä... yritetään kiivetä latvasta puuhun. Samalla vastuu omista päätöksistä/teoista jätetään ottamatta - tai oikeastaan on helpompaa syytellä toisia... Kyynärpää tekniikalla eteenpäin... siitä se ura urkenee...

"Kyllä elämä opettaa, jos ei muuta niin nöyräksi"

Keskusteltiin juuri ystävän kanssa, että samaa tekniikkaa on joka alalla (- työ/koti/harrastus). Vanha oppi ojaan ja uutta tilalle. Tiedonjano on valtava- eikä kauaakaan, kun jo uusia tuulia ja virtoja tulee markkinoille ja ne otetaan innolla vastaan - kyselemättä tai miettimättä asiaa sen pidemmälle. Ja loppujen lopuksi ollaan tilanteessa (toivon mukaan!), että on pakko pysähtyä kysymään OMAA mielipidettä itseltään.

"Tieto - arvokasta vasta jaettuna"

Pitkänlinjan kasvattajien elämänopit joutavat roskikseen - kun nuori sukupolvi jyrää. Nykyään tietoyhteiskunnassa on helppoa olla viisas - tietoa tulee joka suunnalta... Mutta kukaan ei kyseenalaista sitä, kukaan ei kysy perusteluja saatikka tiedon alkuperää... netistä on tullut kaikkitietävä. Tieto tulee valmiiksi pureskeltuna, juuri sopivana siis nykypäivän pikaruoka-kulttuuriin... mitäpä siitä, että vanhan viisauden mukana menee paljon arvokasta käytännön oppia ja elämänkatsomusta, joita ei korvaa mikään opus tai muotivirtaus...

Ilman nuoruuden hulluutta - ei ole vanhuuden viisautta!

Vaikka kuinka tekisi mieli neuvoa, puhua ns. "järkeä päähän" tai vastoinkäymisten kohdatessa  kuitata olankohotuksella ja "enkös minä sanonut"-lauseella  - tulee muistaa, että paras oppi tulee sieltä kantapään kautta - siltikin ;)

On elämä kummaa, siinä läksyä monta,
eikä yhtään täällä ole koulimatonta.
Mutta monikin tuuli vois kääntyä myötä,
jos ei periksi anna, vaan tekee työtä.

Älä periksi anna
vaikka huonolta näyttää,
ehkä seuraava askel jo toiveesi täyttää.
Voi menestys hyvinkin lähellä olla,
jos periksi annat - on tulos vain nolla.

Et koskaan tiedä, kuinka lähellä olet,
vaikka joskus tuntuu, että paikalla polet.
Saat kaiken voimasi taistoon panna -
ja jos vielä käy vastoin - Älä periksi anna.

"Unknown"